
Proje Hakkında Genel Bilgi
15-29 yaş aralığında en az 15’i kadın olacak şekilde 30 kişinin Siber Güvenlik Uzmanı olarak yetiştirilmesi ve bu kişilerin % 90’ının istihdam edilebilirliğinin sağlanması ve/veya eğitim alan bu kişilerden % 10’unun kendi girişimleri ile firmalarını kurabilmeleri yönünde mentorlük yapılması genel hedefi ile kurgulanan siber güvenlik sektöründe istihdam ve girişimci sayısını artırma eğitim projesi’nde; Sivas Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin nitelikli istihdama ve özellikle kadın istihdamına katkıda bulunulup, bilgisayar ve yazılım konularına ilgi duyan 15-29 yaş arası NEET’lerin istihdam edilebilirliğinin artırılması sağlanacaktır. Ayrıca Sivas bölgesinde siber güvenliğin geliştirilmesi konusunda bilgi düzeyinin ve eğitim faaliyetlerinin artırılması sağlanacak, özellikle kadınlar olmak üzere girişimciler desteklenecek, bölgesel bazda yaşanan işsizlik sorunu için sektörel alanda çözüm üretilmiş olunacak ve bölgede AB projeleri hakkında farkındalık oluşturulacaktur. Projenin üç genel hedefi vardır: Sivas’daki NEET’lere ulaşmak, NEET’lerin yerel iş gücü piyasasının belirlenen ihtiyaçlarına göre istihdam edilebilirliğini ve girişimcilik faaliyetlerini artırmak NEETs ile İŞKUR arasında etkin iş birliğini geliştirmek.
Bu hedefler doğrultusunda Sivas bölgesinde yaşayan 30 kişiden oluşan NEET’ler belirlenecektir. Sektör temsilcileriyle bir araya gelerek yerel iş gücü piyasasının ihtiyaçlarına göre de tespit edilen NEET’lere mesleki ve kişisel eğitimler verilerek NEET’lerin nitelikleri artırılacak ve bu da aktif iş gücü piyasasının istihdam sorununa katkı sağlayacaktır.
Proje 1 Ağustos 2023’ de başlayacak olup 31 Temmuz 2024 yılında sona erecektir. Bu kapsamda proje başlama tarihinden itibaren çalışmalarımızın ilk basamağı olarak proje ofisinin kurulumu gerçekleştirilecek ve proje ekibi kurulacaktır. Siber Güvenlik Eğitim Laboratuvarı için belirlenen ofisin eğitim laboratuvarına dönüştürülmesi çalışmaları yapılacaktır. Siber Güvenlik Uzmanlık eğitimleri alanında sektör deneyimine ve eğitmen kadrosuna sahip özel sektörde yer alan firma ve/veya firmalardan hizmet alımı ile sağlanacaktır.
Ayrıca, NEET’lerin yeterliliklerini geliştirmeye yönelik eğitimler ve sertifikalandırma; NEET’lerin kapasite geliştirmeye yönelik stajı; İŞKUR hizmetleri hakkında bilgi verilmesi, bireysel eylem planı hazırlayarak NEET’leri desteklemek, iş arama süreci; Projenin ve yerel iş birliğinin görünürlüğünü ve yaygın etkisini artırmaya yönelik faaliyetler gerçekleştirilecektir.
Projenin Genel Amacı
Ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin istihdamına katkı sağlamak ve kendi şirketlerini açacak şekilde geliştirmek, sürekliliğini sağlayarak ülke genelinde çalışacak ve dünyaya hizmet verecek siber güvenlik uzmanlarının yetişmesini sağlamaktır.
Projenin Özel Amaçları
15-29 yaş arası en az 15’i kadın olmak üzere toplam 30 kişinin %90’ının istihdam edilebilirliğini sağlamak ve eğitim alan NEET’lerin en az %10’ununda kendi işletmelerini kurabilecek şekilde eğitmektir.
Projenin Hedef Grupları ve Nihai Faydalanıcıları
Sivas ve bölgesinde öncelikli olarak bilişim, yazılım ve bilgisayar ile ilgili alanlarda eğitim almış ancak işsiz olan 15-29 yaş arası en az 15’i kadın olmak üzere toplam 30 NEET’dir.
- Sivas Teknoloji Geliştirme Bölgesi,
- Sivas ili ve Sivas Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ndeki siber güvenlik şirketleri,
- Sivas İŞKUR,
- Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde Lisans programı uygulayan Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Yazılım Mühendisliği Bölümü, Mekatronik Mühendisliği Bölümü, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü, Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü, İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü ve Eğitim Fakültesi tüm bölüm mezunları ile ön lisans programı uygulayan üniversitemiz merkez kampüsü ve ilçelerde bulunan Bilgisayar Teknolojileri bölümlerinin mezunları,
- Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm mezunları,
- Sivas bölgesinde ikamet eden NEET’ler.
Projenin Beklenen Sonuçları
Sivas ve bölgesinde bilişim, yazılım ve bilgisayar ile ilgili alanlarda eğitim almış, ancak işsiz olan 15-29 yaş arası toplam 30 NEET’in mesleki ve kişisel gelişim eğitimleri ve staj uygulamaları sağlanarak istihdam edilebilirlikleri artırmak ve girişimcilik faaliyetlerini geliştirmektir.
Faaliyetler
- Eğitim
1.1. Eğitmenlerin, eğitim içeriklerinin ve eğitim sürelerinin belirlenmesi.
1.2. Eğitim materyallerinin hazırlanması.
1.3. Eğitim katılımcılarının seçimi (kursiyer seçimi için ön seçim koşulları, kursiyerlere ulaşma yöntemleri, kursiyer seçimi).
1.4. Siber Güvenlik uzmanlığı ile ilgili eğitimlerin gerçekleştirilmesi.
1.5. Kişisel Gelişim Eğitimleri Organizasyonu (Çalışma hayatında takım başarısı, rol yönetimi).
1.6. Eğitimlerin değerlendirilmesi. - Endüstriyel Uygulamalar
2.1. Sivas Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde siber güvenlik firmaları ile ön toplantılar
2.2. Kursiyerlerin staj programını koordine etmek (teori ve pratiğin bir arada, 3 ayrı dönemde verilmesi)
2.3. Staj programının etkinliğinin değerlendirilmesi
2.4. Uzun süreli işbirliği protokolü yapılması (iş sözleşmeleri) - Girişimcilik Faaliyetleri
3.1. Girişimcilik eğitimlerinin düzenlenmesi (İŞKUR ile ortak çalışmanın uygulanması)
3.2. Kariyer günleri düzenlemek (sektörde önemli bir yere gelmiş uzmanların ve girişimcilerin paylaşımı)
3.3. Girişimci Adayları ve Ön Kuluçka Merkezimiz İle Çalışmalara Başlıyoruz. - Tanıtım Faaliyetleri (AB Projesi)